neděle 21. září 2008

Staříci za volantem

Uvažuje se o tom, jak zvýšit věk, v němž lidé mohou bezpečně řídit automobil (Slashdot.org). A to proto, že řízení auta zvyšuje jejich pocit nezávislosti a svobody, zkrátka zlepšuje kvalitu života. Takže by to měly být třeba obrazovky s GPS navigací na předním skle, aby důchodci nemuseli čučet ven na dopravní značky podél cesty, zvukové oznamování rychlosti, aby nemuseli sledovat rychlost na přístrojové desce, apod. Tyhle všechny pomůcky (a přezůvky? :-) by měly kompenzovat prodlužování reakční doby, které ve starším věku nastává.

Moje poznámka: nedávno jsem tu psal o maximální délce života. Možná není až tak důležité, že neumíme (zatím) prodloužit maximální možnou délku lidského života, která nám nejspíš byla geneticky dána v okamžiku početí. Ale i těch osmdesát let je slušný věk. Problém je v tom, že dožití se této hranice ještě neznamená, že to bude posledních deset patnáct let stát za to (kvalita života). Měli bychom se proto snažit podobnými kompenzacemi, které jsou zmíněny výše, udělat z důchodců mnohem rovnoprávnější a šťastnější bytosti, než jsou dosud.

Celkově se moje vize a naděje upínají hlavně do vzdálené budoucnosti, kdy by lidstvo mělo opustit biotická těla, protože jsou pro lidského ducha nevhodná a již dnes nedostačující, a nahradit tento hardware nějakým jiným, trvanlivějším nosným materiálem, který lze nesrovnatelně lépe opravovat a vylepšovat než "maso". Pak zřejmě dosáhneme nesmrtelnosti, vyšší úrovně důstojnosti a svobody.

Žádné komentáře: