pondělí 22. září 2008

Atmosféra domu a bytu

Nad příběhy jako je ten, že dubajského milionáře vyštvala z rezidence strašidla (Novinky.cz), se vždycky usmívám. Stačí, když si všimněte detailů, jako třeba, že objevili krev na peřinkách a místo policie přivolají odborníky na paranormální jevy, tak hned víte, která bije.

Přesto i takový případ souvisí s tématem tohoto příspěvku. A tím je celková atmosféra místa, kde bydlíte a žijete. I když to Evropan nejspíš vyjádří lapidárně a racionálně, zatímco arabský milionář třeba pomoci orientální obrazotvornosti, je celkový pocit z domu či bytu, z místa, kde trávíte většinu dne, kde chcete odpočívat, mít tam klid a pohodlí, velmi důležitý pro kvalitu života.

V tomhle, myslím si, hrají pocity nezastupitelnou hodnotící roli. Souhlasím s názory, že příjemné prostředí by především nemělo vzbuzovat pocity nebezpečí, ohrožení. Žádné ostré neb pichlavé předměty, hrany, rohy, žádná tajemná zákoutí, žádné konfigurace objektů, které vzbuzují dojem, že se s nimi stane něco nečekaného (např. že se převrhnou, spadnou, sletí ze stropu na hlavu apod.).

Dalším faktorem jsou určitě barvy. Už jsem k tomu něco řekl v článku o černém nábytku. Nedokázal bych žít obklopen ponurými nebo naopak křiklavými barvami. Nic co dráždí nebo mate smysly bych nenechal v místě, kde chci odpočívat a cítit se tam příjemně.

Je to všechno věc vkusu a schopnosti pozorovat své city a reakce na okolní prostředí. Vlivy detailů vybavení (tvary, barvy, materiál nábytku, rozložení objektů atd.) se sčítají. Myslím, že jsem si dokázal zařídit opravdu příjemné bydlení. Považuji za hloupost žít podle nějaké módy a necítit se v tom fajn. Dobrým radám se nevyhýbám, ale poslední slovo má vždy moje vlastní pocitové hodnocení. Je to pohyb po určité nekončící stupnici, vždycky to může být ještě lepší nebo naopak horší. Ale zřejmě stačí dosáhnout jakési uspokojivé úrovně. Bydlení je základ života.

Žádné komentáře: