sobota 20. září 2008

Mystický nábytek?

Nedávno mě zarazil jeden článek o mysticky působícím interiéru (Novinky.cz). Rád bych upozornil, že všechno, co nyní napíšu, je pouze můj subjektivní preferenc. Netvrdím, že vy to musíte cítit zrovna tak.

Podle mě mystická atmosféra neuklidňuje, ale rozrušuje, a to značně. Nikdy bych nebyl schopen odpočívat v místnosti s černým nebo výrazně temným nábytkem, v prostoru střídajících se světel a stínů. Mystično znamená nadpřirozeno, mimopřirozeno. Většinou obrací duši lícem na rub, než aby ji konejšilo.

Nemám nic proti černému (temnému) nábytku jako takovému, pouze je třeba zvážit místo a míru jeho použití. Možná kdybych pořádal emo dýchánek, schůzku anarchistické buňky nebo výjezdní zasedání satanistů, proč ne. Ale nemohl bych v tom odpočívat, uvolnit se.

Nejde jen o ponurost. Na černém, tmavém povrchu je vidět kdejaké smítko, drobek, vlas, lup, chlup, což je nepraktické.

Myslím si tudíž, že černý nábytek (stůl, židle, stěna...) se hodí například do šéfovské kanceláře, kde má v návštěvnících vzbuzovat dojem autority a vážnosti, ale ne do obýváku či do ložnice. A mystická atmosféra? Nu, ta má své místo ve fantasy hrách a v hororech. Odpočívat v ní bych ale nedokázal. Tajemno vždy znejisťuje a rozrušuje.

Podle mého je při výběru nábytku a zařizování "atmosféry" důležité řídit se hlavním účelem, který má místnost mít. Ne všechny barvy se hodí na cokoliv. A jak to vidíte vy?

1 komentář:

Kdosi cosi řekl(a)...

Já jen nesouhlasím s tím, že mystická atmosféra patří jen do fantasy a horrorů. Mystično není jen ta typicky "gothic" záležitost v podobě černé, temnoty a hřbitovů (ačkoliv na hřbitovech je úžasná atmosféra- neřekla bych uklidňující, ale prostě... miluju procházky po nich, nejsem žádný sadista nebo tak, ale něco v tom cítím). Mystično je všechno "nadpřirozené", co neznáme, patří i do mytologie... osobně mám u postele malou sošku buddhy (nejsem přímo praktizující buddhistka, ale kdybych si měla vybrat náboženství, byla by to jednoznačně buddhistická filozofie, já v reinkarnaci věřím) a vyloženě mě uklidňuje. Pak tu jsou takové věci jako je asijské umění v podobě Feng shui, doplňky do bytu/domu s mystickými znaky jako je Jin-Jang. Mystično má dvě stránky- tu temnou a tu světlou, které sice také moc nerozumíme, ale dokáže uklidnit a navodit harmonii. Ta je typická hlavně pro Asii.
Jinak s tím "temným" nábytkem souhlasím.