neděle 26. října 2008

Jak si prodloužit život

Na iDNES.cz publikovali seznam faktorů, které mohou spolupůsobit na délku života. Jsou tam dvě věci, které člověk nemůže ovlivnit, ale ostatní jsou viditelně volitelné - jde o zvyky a preference.

Drtivou většinu si plním, takže asi budu dlouho žít :-D Ale stejně se mi zdá, že na seznamu spousta důležitých věcí chybí. Například:
  • láskyplný partnerský vztah
  • pravidelné rozhovory s blízkými osobami
  • intelektuální stimulace mozku
Tyto věci se objevovaly už dříve v jiných článcích a taky prý mají vliv na zpomalení stárnutí, ať už celkového nebo třeba stárnutí mozku.

Dalším faktorem může být víra v boha. Kolikrát už jsme četli, že věřící jsou šťastnější a zdravější! Nejspíš to bude jedno s druhým: víra může mít vliv na dlouhověkost, pokud působí pozitivně na zdraví a životní spokojenost a pokud pomáhá překonávat problémové situace.

Zásadou z jiného soudku, ze soudku řízení, se jeví být pravidlo nejezdit jako prase. To se týká řidičů i těch, které vezou.

Úplně posledním faktorem, o němž jsem četl, je zahřívání akupunkturního bodu pod kolenem jeden den v měsíci. Prý se to praktikuje kdesi v Japonsku a ti neobyčejní lidé se díky tomu dožívají ve zdraví spousty let.

P. S. Pravidelné uklízení s nějakou takovou ženou jako na obrázku, to musí být vážně prodlužující faktor!

Žádné komentáře: