středa 1. října 2008

Dnes je Světový den vegetariánství

První říjen se od roku 1977 slaví jako World Vegetarian Day. Tento svátek má za cíl "propagovat vegetariánskou radost, soucit a možnosti zlepšování života".

Tak propagovat, to každopádně! Jaký jiný smysl mají každoroční svátky? Každý rok proběhnou a co dál? Nebo jaký odkaz mají tisícileté tradice, třeba ta svatováclavská? Jedině snad to, že svátky přinášejí svoje téma na veřejnost, do povědomí lidí. I kdyby se jen jeden člověk zamyslel nad "výrobou masa" a nad skladbou své stravy a chtěl s tím něco udělat, má takový svátek smysl. I kdyby odkaz svatováclavské tradice spočíval jen v zamyšlení, jaké vybrané voly posíláme do zahraničí, plní taková tradice svůj účel!

Vegetariánství (Wikipedia) znamená nekonzumovat žádné maso, ryby a drůbež. Podle definice nejsem vegetarián, ale přesto k vegetařině mám sklon. Nic se ovšem nemá přehánět. Nedostatek vitamínu B12, který se vyskytuje v živočišné stravě, může vést ke zmenšování mozku (Novinky.cz). Na Wikipedii píšou, že B12 lze kromě masa získávat z mléčných výrobků a vajíček. Chudáci vegani!

Žádné komentáře: