sobota 17. října 2009

Česká republika pod útokem Sněhového démona

Když jsem nedávno vyjádřil naději, že po 28 °C přijde konečně menší ochlazení a správná podzimní atmosféra plná barev, vůní a tajuplné nálady, tak jsem vůbec netušil, že v polovině října dostaneme rovnou prosincovou bílou nadílku a teploty těsně nad nulou. Napadl metr mokrého těžkého sněhu a zejména severní oblasti republiky jsou odříznuty od elektřiny a od světa vůbec.

Sníh zatížil nebohé stromy (mají ještě listy), které zase spadly na dráty elektrického vedení. Zasněžené silnice způsobují další katastrofy, už dokonce jednou nedojela sanitka s pacientkou včas. Dokonce ještě dnes, v sobotu, jsou desetitisíce lidí bez elektřiny. Někdy i bez tepla. Zlý sněhový démon tento týden sevřel do svého smrtícího objetí i tak velké město, jakým je Jablonec nad Nisou.

Celá střední Evropa se potýká s tímto brzkým sněhovým nadělením. Držím palečky všem, kdo odstraňují sníh, popadané stromy a větve z cest, opravují elektrická vedení, a vůbec pomáhají nám všem přežít tuto zrádnou kalamitu. Na lidech jako jsou silničáři, hasiči, energetici, policisté, lékaři a další záchranáři, záleží chod celé země a společnosti. Patří jim velký dík, jsou to hrdinové (nejen) těchto dnů.

Žádné komentáře: