úterý 9. prosince 2008

Vánoční dárek pro plyšomedvídka

Toto téma mě napadlo při čtení článku o vánočních dárcích oblečení pro muže. Uvědomil jsem si, že s mikinou správné barvy bych mohl dokázat neskutečný věci! Možná i vyděsit sochy na Karlově mostě. :-D Ale co takovej plyšovej medvědík? Celej den jen tak leží nebo sedí v pokojíku, myslí si svoje, nedává nic znát. Je docela tajemnej, ale pasívní.

Ale nepleťme se! Nedejme na pouhé falešné zdání. Je to tichej týpek ocelovejch nervů s pořádně tvrdým survival tréninkem: nevadí mu ležet týdny v prachu, nevšímán, popohazován po pokojíku, okusován domácími šelmičkami. Nevadí mu, když s ním nemluvíte, nevadí mu, když mu nadáváte. Nevadí mu, když ho vyhodíte za někým z okna. Nevadí mu trénink přetížení v automatické pračce. Nevadí mu skoro nic, je to salamandr! Přesto: pod drsnou chlupatou slupkou se skrývá citlivá výplň. Zeptám se vás: Kdy jste naposled slyšeli naříkat svého plyšového medvídka? Nikdy. Nic na vás nevykecá, nic, co jste mu svěřili, nevyžvaní, ani kdyby ho mučili.

Takový pevný charakter, věrný kamarád a chápavý společník, vždy připravený vyslechnout vaše problémy tváří tvář, aniž by vás jedinkrát přerušil, si zaslouží vánoční dárek. Ale co? Z čeho by mohl mít radost mlčenlivý plyšák? Já to vím. Nejlepší vánoční dárek pro plyšovýho medvídka je čepice zmijovka. Slušivá pokrývka hlavy za rozumnou cenu, která se již desetiletí drží na čele módních doplňků dostupných všem. Neumím si představit pokojovýho meďana v černé rádiovce, v brigadýrce nebo v pletené peruánské čepici. Ale zmijovka sedne vašemu plyšomišovi naprosto dokonale.

Žádné komentáře: