sobota 13. února 2010

Slavnostní zahájení Vancouveru

Viděl jsem záznam slavnostního zahájení XXI. ZOH v kanadském Vancouveru, a řeknu dvě slova: gutovní estrádka.

Na úvod tancovali zástupci čtyř hostitelských indiánských kmenů, pěkný, pak proběhnul nástup všech výprav, kdy výpravy postupně procházely a usedaly do připravených volných míst v hledišti. Jágr nesl vlajku.

Po nástupu mluvili Furlong a Rogge, no a potom se událo několik hodně zajímavých řekl bych performancí, zkrátka hudba a vizuální představení na nějaké kanadské téma. Bylo toho víc a docela jako zajímavý. Místy značně atmosférické. Používali při tom velmi působivé vizuální efekty.

Mno, a úplně nakonec samozřejmě byla vztyčená olympijská vlajka za zpěvu olympijské hymny od nějaké operní pěvkyně, a pak už přiběhla štafeta s ohněm na pochodni (ten první byl paralympik na vozejku), předali si ten plamen několikrát, a nakonec se vztyčily tři sloupy a oni je zapálili, i když byli čtyři (čili můžeme spekulovat, co se stalo s tím posledním sloupem, ale kdoví, jak to bylo). A generální guvernérka Kanady prohlásila francouzsky a anglicky tyto hry za zahájené.

Celkové hodnocení: trochu dlouhé, ale většinou hodně zajímavé. Bohužel náladu poměrně hodně ovlivňovalo i několikrát zmíněné úmrtí gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho. Byla i minuta ticha.

Tak to je asi tak všechno z dnešního záznamu slavnostního zahájení Vancouveru. Odteď už ale hlavně bude záležet na našich sportovcích. Jsem zvědavej, kolik medailí získáme.

1 komentář:

Jitka Neradová řekl(a)...

Pěkné to bylo. Skoro bych to ráda viděla na vlatní oči,ale i v ČT to stálo za to:-)