neděle 8. března 2009

Mezinárodní den žen

Taak, ženy, dneska máte svátek! Mezinárodní den žen je tady. Takže Vám přeju vše nejlepší, a hlavně tu platovou rovnoprávnost s náma. Čili abyste dostávaly za stejnou práci ve stejné pozici stejné peníze jako muži. Váš boj ještě neskončil, ó ženy.

Někteří lidé MDŽ neslaví. Většinou z důvodu, že MDŽ za komunistů byla povinná, masová, rutinní, obsahově vyprázdněná fraška s froťákama a štamprličkama, součást celoroční přetvářky a hraní si na cosi. Takže podle této logiky, kdyby komunisti tvrdili, že zelenina je zdravá, tak tihle lidi už v životě nevezmou mrkev do úst. :-)

Mno, já MDŽ slavím - nežiju v iluzi, že osmihodinová pracovní doba, zákaz dětské práce nebo platová rovnoprávnost pohlaví s námi jsou už od pravěku. Svoje práva si různé skupiny v lidstvu musely (a vždy musejí) tvrdě vybojovat, musely bojovat o svoje uznání. Často za cenu obětí nejvyšších. A právě proto, abychom nepodléhali iluzi samozřejmosti našich práv, abychom nezapomněli na cenu, která byla zaplacena našimi předky za naše dnešní možnosti, jsou tu tyto svátky jako MDŽ nebo 1. máj - svátek práce. Posílám všem příslušnicím něžného pohlaví virtuální květinu!

Žádné komentáře: