neděle 1. března 2009

Liberecké MS v lyžování dnes končí

Dnešním dnem skončilo Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Z českého pohledu můžeme mluvit o mírném zklamání s výkony našich reprezentantů.

Jedinou, dá se říct povinnou medaili vybojoval po zásluze a velkém boji Lukáš Bauer. Umístění dalších našich nebylo vždy nejhorší, zejména Martin Koukal potvrdil pěknými místy v první desítce svou příslušnost k elitě světového lyžování, ale další cenný kov jsme již ze stupňů vítězů cinkat neslyšeli.

Vzpomeňme i na vysloveně nepovedené momenty. Především páteční štafeta mužů. Martin Jakš neměl svůj den a nedobře rozjetý závod se již vyvíjel pro naše lyže bez pozitivních překvapení. Dnešní maraton na 50 kilometrů začal pro naše závodníky slibně - Jirka Magál dlouhou dobu s přehledem vedl hlavní skupinu a držel se v ní i později, bohužel v závěrečné fázi běhu se propadl o několik desítek míst dozadu. Další naše naděje, Martin Koukal, pak překvapivým finišem obsadil pěkné sedmé místo.

Pro úplnost uveďme, že naši závodníci se, na rozdíl od ostatních, potýkali s výraznou nepřízní osudu a chyběl jim i ten příslovečný kus štěstíčka. Kamilu Rajdlovou zradila trať, Bauera zradily lyže a biatlonistku Vítkovou zradil předposlední výstřel, takže se dá téměř hovořit o jakýchsi "dnech zrady v Reichenbergu".

Navíc se mistrovství světa odehrávalo v domácím prostředí, takže naši závodníci byli pod velkým psychickým tlakem nejen ze strany soupeřů, ale i publika.

Dnes se tedy završily dny libereckého mistrovství světa a pomyslné žezlo dostává do svých rukou norské Oslo, v němž se bude další šampionát konat v roce 2011, tedy, počítám-li to správně, za necelé dva roky.

Žádné komentáře: