pátek 6. února 2009

Čínská demokracie na Novinky.cz

Zpravodajský server Novinky.cz se rozhodnul radikálně změnit systém diskuzí pod články. Od března bude muset být každý komentátor prověřený skrze papermail, "korespondenční registrací", mno. A aby to nestačilo, ještě bude jeho pravé jméno, příjmení a vesnička u komentářů. Třeba: Jan Novák, Praha. :-D

Osobně se mě tahle orwellovská změna netýká, protože se v diskusích pod články na Novinkách nevyjadřuji. Ale jde o princip: přesně takové opatření by se dalo totiž čekat někde v totalitním režimu. Argumenty o zkvalitnění diskuse a kdesi cosi jsou naprosto falešné, protože kvalita a bohatost názorů nezávisí na tom, zda znáte identitu diskutéra.

3 komentáře:

Noční můra řekl(a)...

Podle me je to jen snaha snizit vulgaritu prispevku, kterych je, uprimne receno, na Novinky.cz nescetne. Takhle si da par lidi alespon trochu pozor na jazyk, i kdyz nejvetsich provokateru se to samozrejme nedotkne.

Medvídek řekl(a)...

Vulgaritu lze řešit jinak, než nucením diskutérů do zveřejňování svých pravých jmen a bydlišť. Měli by kromě předběžných filtrů přenést břemeno očisty na diskutéry, například linkem Upozornit na nevhodný komentář. Dejme tomu po tisícovce upozornění by se takový komentář automaticky smazal a bylo by. To řešení, co zavádějí, je jako léčit rýmu setnutím hlavy.

Noční můra řekl(a)...

Ja uz jsem diskuze na novinkach dlouho nevidela (prave kvuli urovni vyjadrovani velkeho mnozstvi diskutujicich), ale pamatuju si, ze nevhodne prispevky byly mazany. Jenze jich bylo prilis, tak pro ne bylo jednodussi pak diskuzi pod clankem zakazat. Navic si tam uz particky znamych naklikavaly sympatie, at uz byl prispevek jakkoli nevhodny. Nerikam, ze reseni, s kterym prisly Novinky.cz, je zrovna stastne, ja bych se tam tedy neregistrovala, ale uprimne je chapu, ze uz maji nekterych diskutujicich plne zuby :)