pátek 29. ledna 2010

Čeština, zvyk, krása

Když tak někdy sleduju nová slovíčka, zejména taková, která mají odstranit údajnou genderovou nerovnost v jazyce, tak faakt nevycházím z údivu. A ptám se sám sebe, jestli se skutečně prosadí každá pitomost, jenom když ji začne říkat hodně lidí?

Třeba slovo Česko. Je to absolutně nechutné. Kdysi to tvrdilo hodně lidí. Jenže to slovo se začalo běžně používat. Je jednoduché, krátké, dobře se vyslovuje. Co víc chtít? Ale ptám se, jestli věci dělá normálními a krásnými zvyk.

A odpovídám si ne, nedělá. Zvyk umožní na něco fujkovního si zvyknout, otupí názorové hrany, ale neudělá z toho něco krásného a příjemného. Česko je pořád stejná jazyková hrůza, jako vždy byla. Ale bohužel nic lepšího nemáme, a tak jsme nuceni ho používat.

čtvrtek 28. ledna 2010

Nakupování v Tescu v pyžamu a bos

Asi bych nikdy nešel nakupovat v pyžamu. Ale někteří lidi zkrátka nestíhají, a tak v Británii už se Tesco ohradilo, poněvadž mu to vadí. Dotyčná dokonce prý vlastní pyžamko s medvídky (!) a tučňáky. To potěší, ale stejně: nakupování by mělo mít podle mě svou kulturu a úroveň. Už jenom hygiena. Kdoví, čím vším může být takové oblečení na spaní kontaminovaný po minulé noci. A proč to máme snášet my ostatní, kdo nakupujeme správně oblečeni? Co jsme komu udělali, že musíme takto nelidsky trpět? :-)

Pololetní vysvědčení

Dneska se rozdávalo ve školách pololetní vysvědčení. To zase bude nářku mezi těma, kdo ho nemají nejvíc. Ti zasejc budou volat o pomoc na Linku bezpečí. Aby je rodiče nepřizabili. :-)

Mnojo, výzo je vysoce důležitá věc. Samozřejmě nejlepší jsou ti rodiče, kteří celej dlouhej půlrok na děcko kašlou, a pak zuřej. To chce sákryš pracovat s čečetkou neustále, hm?

úterý 26. ledna 2010

Sibiř v noci

Dnes v noci na středu nás má sevřít drtivá ruka sibiřského chladu. Bude kolem dvaceti mínus, někde v horských údolích dokonce i víc. Strašný. A nakonec přijde sněžení a vítr, no to máme faakt ještě větší radost. :-) Naštěstí všechno jistí lednička plná mňamek a vyhřátý pelíšek, ale jsou lidi, kteří to nemají. Kteří ani nevědí, že přijde až taková mrazivá vlna. Kéž nikdo neumrzne. A kéž už brzo přijde jaro, sluníčko, zeleň!

čtvrtek 21. ledna 2010

Jana z Arku

Relikvie mě nijak zvlášť neberou, takže to, že nějaká kočičí packa je jen kočičí packa, se mnou vůbec nehnulo. Zato samotná Johanka z Arku, Panna orleánská, to je zajímavá postava.

Ti chlapi museli bejt asi pěkně rozjetí, když je vedla taková odvážná mladá ženská. To dodá! Těm musela bublat krev v řečištích! Navíc povolaná Bohem, hm?

Mno, nakonec nedopadla nejlíp. Burgunďani ji zajali a prodali Angličanům, a ti ji v devatenácti letech (1431) upálili jako kacířku. Od roku 1920 je ale stejně svatá.

Mrazík přichází

Jak to vypadá, mráz zasejc vládne. Severozápad Číny si užívá super teploty kolem -46 °C, no a Česko už se pomalu chystá na víkend, kdy má být minus patnáct, což je táák krutý. Sibiř útočí. :-)

Už tak si užíváme sněhu překážejícího na komunikacích a padajícího ze střech, stejně jako rampouchů, které nám zraňují lidi. Teď ještě do toho všeho tyhle nízké teploty. Sákryš!

pondělí 18. ledna 2010

Nejsmutnější den? Blbost!

Dnes, 18. ledna, má být oficiálně nejsmutnější den v roce. Tedy, abych byl přesný, nejdepresívnější. Den je krátkej, do toho ta zima, a pak dluhy z Vánoc - to jsou prý hlavní důvody.

Mno. Dluhy u nás nevedeme, a že je den krátký, to mi nevadí, protože venku je zima. :-) Takže proto dnešní den nepovažuju vůbec za výjimečně depresívní ani nic podobného. Prostě standardní dník.

Vaječný mýtus o maltě Karlova mostu padnul

Jen málokdo v českém národě asi neslyšel krutopřísnou legendu o tom, jak stavitelé Karlova mostu ládovali při jeho stavbě do malty jedno vejce za druhým, aby prý malta byla pevnější atp.

Tak tento "mýthus" nejspíš právě padnul. Zase jsme moudřejší ohledně naší slavné historie, zase víme víc! Ta malta je pevnější právě bez vajec. A v mostu je jich minimum.

Netřeba slziček. Karlův most je nádherná historická památka a zároveň stále slouží svému účelu. U mě to vyvolává nehynoucí obdiv a hrdost na naše předky. Vejce nevejce.

úterý 12. ledna 2010

Olympiáda za měsíc

Za měsíc, tj. dvanáctého února 2010, začne slavnostní zahájení Zimních olympijských her v kanadském Vancouveru. Máme několik nadějných želízek v ohni, zejména nepochybujeme, že rychlobruslařka Martina Sáblíková doveze medaili, všichni na to čekáme! A taky lyžař Lukáš Bauer, který teď senzačně zajel Tour de Ski, vypadá hodně slibně.

pondělí 11. ledna 2010

Pyramidy nepostavili otroci

Patřím ke generaci, která se učila ve škole, že pyramidy postavili otroci. A helemese, ani to prý není pravda. Pyramidy postavili svobodní dělníci. Tak to mě potěšilo, že tyto trvanlivé a úchvatné stavby vybudovali normální fachmani, a ne nějací usoužení podvyživení zajatci nebo co. Připadá mi to hnedle sympatičtější. Je zajímavé, kolik pravd o minulosti si člověk musí opravit, i když se původně zdály docela trvanlivé. :-)

neděle 10. ledna 2010

Takové máme Vietnamky!

Nedávno proběhla Miss Vietnam ČR o nejkrásnější českou Vietnamku. Její vítězka, Nguyen Mai Anh (18), nyní získala druhé místo v soutěži o nejkrásnější Vietnamku EU. Tak to je skvělá zpráva, gratulujeme naší Miss a evropské vice-Miss za skvělou reprezentaci! Zdá se, že v soutěžích krásy se českým obyvatelům docela daří. Dnes jsem si s oblibou prohlédnul fotografie půvabné Taťány Kuchařové, Miss World 2006! A jen jsem plesal! Co k tomu dodat? Jen tak dál!

sobota 9. ledna 2010

Kalamita ruluje

Teda, ne že bych byl nadšený z panující sněhové kalamity. Ale že vládne, to je fakt, o kterým nemusíme diskutovat. Sníh, déšť a mráz. Závěje. Lidi klouzaj, bouraj, zmrzaj, vlaky mají zpoždění.

Sněhová nadělenice už si vyžádala i lidské životy. Vločky nemaj rozum. Proč musejí padat na komunikace? A na střechy?

A teď ještě ke všemu tomu, závěje zítra dokonce ještě narostou. No tak čím už mě chcete víc zdusat, hm jako? Mám rád sníh, ale ne ve městě, sákryš! :-)

pátek 8. ledna 2010

Sníh krutopřísně rozehrál svou padavou hru

Nad Česko přichází brutální sněhová vlna a republika se postupně od rána a od jihu zaběluje. Jsem docela činčila, jak to zvládneme. Zítra, to jest v sobotu, nejspíš přijde vyvrcholení.

Zajímavé je, že sněží všude. V USA na Floridě dokonce zima donutila leguány popadat ze stromů. Ti stateční chlapíci jsou zimou úplně paralyzovaní.

čtvrtek 7. ledna 2010

Když napadne sníh

O víkendu k nám dorazí sněhová kalamita, podle předpovědí pořádně hustá. Jsou ovšem státy, kde je sníh takovou raritou, že když napadne a drží se, jsou z toho všichni docela v šoku. Inu, možná je to i díky tomu sněhu, že jsme předstihli Británii v soutěži o nejlepší zemi pro život. Každopádně přeju všem, aby se jim nic nestalo a aby silničáři celou kalamitu zvládli pořešit.

neděle 3. ledna 2010

Ženy mají větší chodidla kvůli stravě v pubertě

Ženám se zvětšují chodidla. A to kvůli obezitě. To teda neslyším rád. Ženská nožka má být spíše menší. Doufám, že ženy jsou chytré a vyhnou se obezitě. Já bych teda ženu s velkou nohou nechtěl.

pátek 1. ledna 2010

Nový roček

Dnes je první den nového roku 2010 a pomalu už se začíná chýlit ke konci. Po silvestrovském večeru a půlnočním slavnostním přípitku jsem spal docela dobře a probudil se někdy krátce po osmé hodině ranní.

První leden, Nový rok, jinak proběhnul docela v pohodě. Jako fpoctatě hóódně vypohodovanej dník, mno. Takže doufám, že i zbylé dny roku budou až takovýdle. Já vím, rok tygra, no jo. Však uvidíme. :-) Přeju všem krásný, dobrý, úspěšný nový rok.